Expo
Een tentoonstelling over sustainable lifestyle met:
Trash Design
Trash Design
Kringwinkel ‘t Rad uit Ruddervoorde stak z’n schouders onder een project waarbij o.a. wastrommels een nieuw leven krijgen als lampenkap en ook andere gebruikte elektrische en elektronische toestellen omgevormd worden tot uniek design.
Lees meer >>
Gentmade
Gentmade
De Gentse Kringwinkel Ateljee pakt uit met een originele handtassenlijn vervaardigd uit beschadigd textiel.
Lees meer >>
Kowboy Kaos vzw i.s.m. de Kringwinkel Vlaamse Ardennen
Kowboy Kaos
sloegen samen met een aantal ontwerpers (Julie2, Marijn Dionys, aM, Naomi Batache, Evy Van Hövell tot Westerflier en Reinout Hiel) de handen in elkaar om afgedankt meubilair om te vormen tot hippe en duurzame meubels.
Lees meer >>
Eva Pannecoucke
Eva Pannecoucke
Ga langs bij ontwerpster Eva Pannecoucke en leer hoe je je eigen ekomotiv-tas maakt.
Lees meer >>
Rewind
Rewind
Ecodesign met de nadruk op hergebruik, het beste bewijs dat mooie vormgeving ecologisch verantwoord kan zijn.
Lees meer >>
Remix
remix
De laatstejaarsstudenten Interieurvormgeving van de Katholieke Hogeschool Mechelen blazen nieuw leven in tweedehandsobjecten uit kringwinkels en verrassen met geestige ontwerpen zoals een vogelkastje dat ooit een wereldbol was.
Lees meer >>
Ick Reuvis
ickReuvis
De man achter het ‘Ick Reuvis’-label, Patrick Reuvis, licht in een lezing het Remix-project toe en geeft een introductie tot ecologisch ontwerpen.
Lees meer >>
Rotor vzw
Rotor
Dat ook industrieel afval kan (her)(ge)bruikt worden, bewijst dit Brusselse collectief. Hun slim (her)gebruik van afgedankte materialen leverde KunstenfestivaldesArts al 2 jaar originele bureaus op.
Lees meer >>
David Graas
Davidgraas
Een van de leukste ontwerpen van deze Nederlandse product designer is een lamp die eigenlijk een kartonnen doos is waar een lichtbron in zit en waar de vorm van een staande lamp uitgesneden werd.
Lees meer >>
De Vlijtige Liesjes
De Vlijtige Liesjes
Lies en Lizzy maken samen o.a. vertederende ringen, broches, oorbellen en manchetknopen uit oud porselein.
Gentmade
Textiel, accessoires, kledij,… die beschadigd in de Gentse Kringwinkel Ateljee afgeleverd worden, komen niet op de afvalberg terecht maar worden verwerkt tot handtassen. De ontwerpen zijn niet alleen uniek maar ook laag geprijsd.
De handtassenlijn wordt vervaardigd in een sociaal tewerkstellingsproject. De Kringwinkel stelt immers mensen te werk die kortgeschoold en langdurig werkloos zijn en moeilijk aan een job geraken.
Overzicht
Trash Design
Op initiatief van Kringloopwinkel ‘t rad uit Ruddervoorde wordt met gerecycleerde onderdelen van gebruikte elektrische en elektronische toestellen uniek design gecreëerd. Een wastrommel krijgt een tweede leven als lampenkap en van andere onderdelen uit de wasmachine worden prachtige juwelen vervaardigd.
De ontwerpers van de elegante juwelen, originele verlichting, unieke meubelen en frisse accessoires zijn langdurig werklozen die op die manier opnieuw een plaatsje krijgen in het arbeidscircuit.
http://www.klctrad.be/pagtrashdesign.htm
Overzicht
Kowboy Kaos vzw in samenwerking met Kringwinkel Vlaamse Ardennen
Samen met de Kringwinkel van de Vlaamse Ardennen is een pilootproject opgestart waarin onderzocht wordt hoe van verzameld afgedankt meubilair en van ‘uitval’ een duurzaam product met een toegevoegde waarde kan geproduceerd worden.
Dat onderzoek resulteerde in een aantal meubelontwerpen die telkens uniek zijn. Hun vorm is dan wel dezelfde, de materialen waaruit ze opgebouwd worden, verschillen naargelang wat voorhanden is.
http://kowboykaos.be/
Voor dit project werkt Kowboy Kaos samen met de volgende ontwerpers:
aM
Miel Cardinael en Sven Goemaere startten hun samenwerking nadat ze in 1996 afstudeerden als interieurvormgevers aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent.
Ze verenigden zich onder de naam aM (atelier in Meubelontwerp).
Aanvankelijk bestond hun hoofdactiviteit uit interieurontwerp maar al snel ging hun aandacht ook naar meubelontwerp uit. Het atelier waar ze de meubels uitvoeren, ging een bepalende rol spelen bij het ontwerpen. Hun collectie wordt regelmatig uitgebreid en gepresenteerd op beurzen en tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
www.atelierin.be
Naomi Batache
Naomi studeerde af als Interieurvormgeefster aan de KHM en studeerde o.a. ook aan het Politechnico in Milaan. Momenteel werkt ze als zelfstandige aan eigen projecten, en werkt ze ook in opdracht van bedrijven zoals LLOX Architecten in Wilrijk.
Ze maakt presentaties, voert interieuropdrachten uit en werkt renderings af. De wereld van 3D is haar tweede natuur. Voor het meubelproject van Kowboy Kaos vzw en De Kringwinkel van de Vlaamse Ardennen gebruikt ze niet alleen haar ervaring om de productieprocessen zoveel mogelijk te vereenvoudigen maar voert ze de meubels ook zelf uit.
Evy Van Hövell tot Westerflier en Reinout Hiel
Evy en Reinout vormen samen een artistiek duo en zijn actief op vlak van installaties, scenografie, fotografie, grafisch ontwerp, websites, concepten... Ze hebben heel wat ervaring opgebouwd door voor jonge organisaties met kleine budgetten te werken.
Je treft hen vaak in kringwinkels aan, op rommelmarkten, tussen het grof huisvuil of in afvalcontainers langs de straat op zoek naar materiaal en inspiratie.
Julie2
Een jong, internationaal opererend interieur- en ontwerpbureau, in 2005 opgericht door Julie Grangé en Julie Van Der Donckt. De Julie’s richten zich voornamelijk op het verbouwen en inrichten van projecten binnen de privé-, winkel-, horeca-, kantoren- en ontspanningsector.
Daarnaast ontwerpt het bureau exclusieve meubels via binnen- en buitenlandse fabrikanten.
www.julie2.be
Marijn Dionys
De interieurvormgever en meubelontwerper studeerde af aan de KHM en volgde daarna een opleiding tot meubelmaker. Twee jaar geleden studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Gent, optie striptekenen.
Een creatieve duizendpoot die zijn ontwerpen ook zelf uitvoert. Hij werkte o.a. als docent bij de KHM, als meubelmaker en leeft zich tegenwoordig helemaal uit als freelance illustrator en ontwerper.
www.dionys.be
Overzicht
Rotor vzw
In 2005 schaarden een aantal gelijkstemde zielen zich samen in een vereniging die niet alleen onderzoekt hoe oude materialen hergebruikt kunnen worden maar dit ook via allerlei projecten realiseert, gaande van meubels ontwerpen tot het herinrichten van architecturale ruimtes.
Alle leden zijn gefascineerd door de weg die materialen in de industrie, bouw, design en architectuur afleggen. Ze recupereren producten die anders doorheen het traject zouden weggegooid worden en geven verrassende bestemmingen aan dit industriële afval. Ze leverden o.a. de tijdelijke bureaus van het KunstenfestivaldesArts.
http://rotordb.org/
Overzicht