Links uit de lezingen
uurschema
Lezingen & workshops
Dinsdag 16 maart
Patrick Reuvis - 14.00
ickReuvis
Introductie tot ecodesign met het Remix project als rode draad.
Lees meer >>
De Vlijtige Liesjes over hun werk - 14.30
De Vlijtige Liesjes
Porselein, van afval tot pronkstuk.
Lees meer >>
Jan de Haas - 14.45
studiohergebruik
Zin en onzin van hergebruik en een toelichting van het draagtassenproject van het Rotterdamse 'Studio Hergebruik'.
Lees meer >>
Pauze - 15.30
David Graas - 16.00
Davidgraas
Hergebruik en de edele kunst van het improviseren, een lezing over de rol van de ontwerper doorheen het productieproces.
Lees meer >>
Rotor vzw - 16.45
Rotor
Hergebruik als architecturale ontwerpstrategie, een praktische introductie.
Lees meer >>
Doreen Westphal over haar werk - 17.15
doreen
van protoype tot industrieel proces.
Panelgesprek - 17.45
Bar - 18.15
Woensdag 17 maart
Werner Baumann en Mark Fleischhauer - 14.00
zweitsinn
geven een workshop op basis van hun ervaringen met www.zweitsinn.de. De verschillende fases van het creatie- en productieproces komen daarbij aan bod.
Lees meer >>
Rotor vzw - 17.00
Rotor vzw
Industrieel afval, een bloemlezing.
Lees meer >>
Evelyn Lafond van Ovam en Sabine Gevaert van Cides - 17.30
Ovam
industrial design geven een praktische inleiding tot het gebruik van de Ecolizer, een ecodesign ontwerpinstrument.
Lees meer >>
Panelgesprek - 18.00
Bar - 18.30
Ick Reuvis
Patrick Reuvis is docent meubeldesign aan de Katholieke Hogeschool Mechelen en geeft er les aan het departement ‘interieur & design’. De assembleur en remixer is sinds jaar en dag gebeten door toegepaste kunst. Onder het label ‘Ick Reuvis’ brengt hij z’n creaties uit, voornamelijk lichtobjecten en meubels.
Naast verwoed verzamelaar van serendipiteiten is hij ook 1/3 van ontwerperscollectief DE ELF, voorzitter en stichtend lid van HET LABO vzw, bezieler van b-ALLROOM, een bedrijf waarmee hij evenementen van ecologisch verantwoorde verlichting en objecten voorziet, deelgenoot van ‘t Geel Valieske en part-time helft van 2 WICKY DEEJAYS.
Lezing
Patrick Reuvis licht het Remix project toe waarbij de laatstejaarsstudenten Interieurvormgeving van de Katholieke Hogeschool Mechelen een nieuw leven schenken aan tweedehandsobjecten uit kringloopwinkels en geeft een introductie tot ecologisch ontwerpen.
Overzicht
Evelyn Lafond van Ovam en Sabine Gevaert van Cides
Evelyn Lafond werkt bij Ovam. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij ziet een groot potentieel in ecodesign als toepassing van eco-efficiëntie en een invulling van afvalpreventie aan de bron. Jaarlijks reikt Ovam twee Ecodesign Awards uit en de maatschappij lanceerde het bekende ecodesign ontwerpinstrument, de Ecolizer.
Sabine Gevaert is product designer bij Cides industrial design, een ontwerpbureau voor industriële vormgeving en engineering dat erkend is door Design Vlaanderen. Ze genoot een opleiding aan het Henri Van De Velde Instituut in Antwerpen en werkt o.a. voor opdrachtgevers als Barco en verlichtingsspecialist Wever & Ducré.
Lezing
Evelyn Lafond stelt de Ecolizer voor, het ecodesign ontwerpinstrument van OVAM dat designers en bedrijven helpt te bepalen wat de impact van hun ontwerpen op het milieu is. Ontwerpster Sabine Gevaert test het uit.
Overzicht
Jan De Haas
Vier jaar geleden startte Jan de Haas vrij impulsief en op goed geluk ‘Studio Hergebruik’ op. "Als mijn eigen, particuliere speeltuin. Het was niet de bedoeling om de Studio zo snel te laten uitgroeien tot een volwassen ondermening." De toenemende aandacht voor duurzaamheid en de groeiende behoefte aan (de terugkeer van) ambachtelijkheid zorgden voor het succes.
In de Rotterdamse Studio wordt werk gepresenteerd van meer dan 70 ontwerpers die zich toeleggen op hergebruik of recyclage van materialen, beelden of concepten.
De collectie is breed en omvat zowel sieraden, meubilair, kleding, tassen, accessoires als kunstobjecten.
www.studiohergebruik.nl
Lezing
De draagtas
Jan De Haas, directeur van het Rotterdamse ‘Studio Hergebruik’, vertelt alles over het draagtassenproject waarbij een tiental ontwerpers met verschillende restmaterialen functionele tassen creëerden die redelijk geprijsd zijn, goed ogen & in serie geproduceerd worden. Aan de hand van een pak voorbeelden houdt hij een betoog over de mogelijkheden van materiaalgebruik, de productietechnieken, marketing, consumentengedrag en zin en onzin van hergebruik. Tussendoor haalt hij de Cradle2Cradle theorie onderuit, volgens hem "voor 90% religie, de resterende 10% is wel handig om in het achterhoofd te houden.".
Overzicht
David Graas
David Graas studeerde product design aan de Rietveld Academie in Amsterdam.
Hij ontwierp o.a. een reeks meubelen uit gerecycleerd karton. Heel verfrissend zijn z’n designs waarin hij de verpakking actief betrekt. Zo bedacht hij een lamp waarvan de lichtbron in een kartonnen doos zit waar de vorm van een staande lamp uit gesneden werd.
David is er stellig van overtuigd dat materiaal waaraan een bepaalde associatie kleeft ook prima in een heel andere context kan functioneren. De enige beperking daarbij is je eigen fantasie. Hij creëert alledaagse objecten die niet alleen milieuvriendelijk maar ook verrassend betaalbaar zijn.
www.davidgraas.com
Hergebruik en de edele kunst van het improviseren
Heel wat ontwerpers hergebruiken als statement. Ze tonen ons dat een volledig nieuw object kan gecreëerd worden door oude materialen opnieuw te gebruiken. En ze doen ons inzien dat objecten waar we een bepaalde functie mee associëren ook voor heel andere toepassingen kunnen dienen.
Sommige mensen zijn genoodzaakt om te recycleren omdat hun middelen beperkt zijn, denk maar aan wie in een ontwikkelingsland leeft of in de gevangenis opgesloten zit. Door vindingrijk om te springen met bestaande objecten kunnen zij echter heel verrassende creaties bedenken. David Raas illustreert aan de hand van een aantal inspirerende voorbeelden de kracht van improvisatie en inventiviteit.
Overzicht
Hergebruik als architecturale ontwerpstrategie: een praktische introductie
Het hergebruiken van oude materialen voor nieuwe bouwwerken is de laatste eeuw behoorlijk in onbruik geraakt. Er is geen enkele reden om dit niet opnieuw te gaan doen. Tijdens de lezing komen een paar hedendaagse voorbeelden aan bod net als een pak praktische informatie over de materialen, de meerwaarde, de risico’s en de rol van opdrachtgevers en ontwerpers.
Overzicht
Industrieel afval: een bloemlezing
De jaarlijks geproduceerde hoeveelheid industrieel afval is in ons land tien keer zo groot als de hoeveelheid huishoudelijk afval. En toch wordt hier nauwelijks aandacht aan besteed.
Wat is typisch industrieel afvalmateriaal? En wat kan je er mee aanvangen?
Een aantal grondig uitgewerkte voorbeelden worden uitgelicht: van niet voldoende gevulde colaflessen tot polyurethaan-stalagmieten afkomstig uit een bedrijf dat laarzen produceert.
Overzicht
Rewind
Initiatiefnemers Liesbeth Wouters en Stijn Gilles studeerden samen psychologie. Liesbeth trok nadien naar de modeacademie in Brussel terwijl Stijn journalistiek volgde. Stijn ging in de filmproductie werken en Liesbeth achtereenvolgens in de modewereld en als trendwatcher.
In hartje Antwerpen openden ze samen de zaak ‘Rewind’ waar spullen verkocht worden die hergebruikt zijn. Gebruikte materialen werden herbedacht met een duurzaam product als eindresultaat. Naast meubels vind je er ook verlichting, accessoires, gadgets, literatuur, kunst en andere ecodesign toepassingen. Ze werken samen met het Rotterdamse ‘Studio Hergebruik’ en leveren het beste bewijs dat mooie vormgeving ook ecologisch verantwoord kan zijn.
http://www.rewinddesign.be
Overzicht
Remix
De laatstejaarsstudenten Interieurvormgeving van de Katholieke Hogeschool Mechelen blazen afdankers uit kringwinkels Televil en Spit een nieuw leven in en verrassen met geestige ontwerpen zoals een vogelkastje dat ooit een wereldbol was, een kapstok die een staande lamp werd of zwemvliezen die voortaan door het leven gaan als handtas.
Het idee kwam er na een zinnenprikkelende sensibiliseringscampagne voor het recupereren van tweedehandsobjecten en -materialen. De ene keer wordt een assemblagetechniek toegepast, de andere keer leidt weglaten net tot een meerwaarde. Welke techniek er ook gebruikt wordt, elk ontwerp heeft een ecologisch geweten.
http://www.ecodesign.be/remix
Overzicht
De Vlijtige Liesjes
Lies en Lizzy studeerden samen 3D-vormgeving. Na hun studies gingen ze elk hun eigen weg. Los van elkaar maakten ze in hun vrije tijd leuke geboortekaartjes. Toen ze elkaar later opnieuw tegen het lijf liepen, ontdekten ze dat ze een passie deelden en besloten ze hun krachten te bundelen.
Op vraag van een winkel begonnen ze wenskaarten te ontwerpen. Naast kaartjes maken ze ook andere leuke spullen uit milieuvriendelijke en gerecycleerde materialen. Uit grootmoeders porseleinen servies snijden ze via een ecologisch procédé o.a. vertederende ringen, broches, oorbellen en manchetknopen.
Uit serviezen van toekomstige schoonmoeders worden verlovingsringen gehaald en uit borden van overleden grootouders broches die een fijn aandenken vormen.
Overzicht
ZweitSinn
Jaarlijks dumpen Duitse gezinnen zeven miljoen ton gebruikte meubels. Slechts 5 tot 10% wordt gerecycleerd, de rest belandt op de afvalberg. ZweitSinn is een netwerk van o.a. ambachtslui, ontwerpers, kunstenaars, langdurig werklozen en gehandicapten die oude meubels herstellen en nieuwe design exemplaren maken uit ruwe materialen.
Het platform wordt gepromoot via wedstrijden, tentoonstellingen in musea, beurzen en de site zweitsinn.de. De organisatie is steeds op zoek naar nieuwe partners die het netwerk met inspirerende ideeën kunnen verrijken.
Workshop
Dr.-Ir. Werner Baumann en Dr. Mark Vleischhauer delen hun ervaringen rond ZweitSinn en willen een discussie op gang trekken over de mogelijkheden en problemen die het recycleren van meubels met zich mee brengen. Wat is de ecologische impact van meubelrecyclage? Wat is de rol van de designer? Hoe reageert de consument? Wat zijn de gevolgen van het aan het werk zetten van langdurig werklozen, gehandicapten en probleemjongeren? Samen met het publiek worden antwoorden geformuleerd.
Daarnaast krijgen deelnemers de kans om aan het werk te gaan met afvalmateriaal en designontwerpen.
Overzicht